Tisdag den åttonde mars. Stor dag!

Det finns en uppsjö av särskilda dagar. Kanelbullens dag, Fössta tossdan i mass och så vidare. På tisdag den åttonde mars uppmärksammar vi en dag av en helt annan dignitet: Den Internationella Kvinnodagen

Svenljunga Arbetarekommun markerar tyngden på denna dag genom att hålla extra Öppet Hus tisdagen den åttonde mars mellan 16 till 19. Vi bjuder på kaffe och våfflor. Tag med dig din granne och bjud på en våffla! Som vanligt håller vi till i partilokalen på Kinnagatan 6, bredvid Teaterbiografen, mitt över ICAs parkeringsplats.

Det säger sig självt att vi behöver vara några stycken som håller i detta evenemang. Du är hjärtligt välkommen att delta under delar, eller för den delen hela, eftermiddagen! Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma!

Vi kan spåra ursprunget till denna särskilda dag så långt tillbaka som början på 1900-talet. I Sverige har vi redan 1912 en Internationell Kvinnodag.

I San Francisco genomdrevs 1945 ett internationellt avtal som fastslog jämställdhet mellan män och kvinnor som en grundläggande mänsklig rättighet. Vid FN:s första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. År 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.

År 2009 argumenterade den luxemburgska EU-kommissionären Viviane Reding att ”Så länge vi behöver fira kvinnodagen, betyder det att vi inte har lika rättigheter. Målet är jämställdhet, så att vi inte längre behöver en sådan här dag.

Feministen Alice Schwarzer som är en av de främsta företrädarna för den tyska kvinnorörelsen debatterade 2010 för ett fullständigt avskaffande av dagen och menar att man i stället ska arbeta för att 365 dagar om året ska vara för både kvinnor och män.

Riktigt varmt välkommen!
Svenljunga Arbetarekommun
Internationella Kvinnodagens förespråkare

facebook Twitter Email